Kruipruimte isolatie aanbrengen praktijkvoorbeelden
Goed isoleren voorkomt isolatieproblemen en vocht in huis
Het aanbrengen van kruipruimte isolatie is een nauwkeurige klus. Naast isolatie technisch goed aanbrengen komen er bouwfysische aspecten bij kijken.
De kruipruimte isoleren kan door een handige doe-het-zelver met enige ervaring overigens prima zelf uit te voeren. Met wat hulp van het klussen handboek lukt het vast!
En als je zelf geen klusser bent, kun je de werkzaamheden prima uitbesteden aan een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Daar vrijblijvend een Offerte aanvragen kan altijd.
Kruipruimte isolatie
Het isoleren van de kruipruimte betreft het aanbrengen van een isolerend materiaal aan de vloer en buitenmuur. Het aanbrengen van bodemisolatie is een mogelijk alternatief. Als de woning met spouwmuur gebouwd is, kan deze van isolatie voorzien worden.
Spouwmuurisolatie
Moderne huizen zijn uitgevoerd met een kruipruimte isolatie en geïsoleerde spouwmuur. Oude huizen (van voor pakweg jaren ’60) zijn opgetrokken in halfsteens (zonder of met luchtspouw) of steens metselwerk. Het aanbrengen van isolatie was in die jaren nog niet gebruikelijk. Deze muren alsnog voorzien van thermische waarde noemen we na isoleren.
Na isoleren
Het naisoleren van een muur of vloer kan met verschillende technieken uitgevoerd worden. De beste methode voor kruipruimte na-isolatie is afhankelijk van de bestaande situatie.
Een bouwkundig isolatiespecialist komt de bouwkundige situatie ter plaatse inventariseren. En beoordeeld de beste methode voor na isoleren van de vloer. En hij kiest vervolgens een passende techniek voor de buitenmuur.
Vloerisolatie
De bestaande vloer is niet geïsoleerd of slechts voorzien van een matige isolatiewaarde. In beide gevallen kan de vloer van extra isolatiemateriaal voorzien worden.
Het te gebruiken isolatiemateriaal in afhankelijk van materiaal en uitvoering bestaande vloer. De volgende vloeropbouw komt in bestaande huizen veel voor:
Begane grondvloer met kruipruimte:
- Betonvloer op houten balklaag (Zwaluwstaartbloer)
- Prefab kanaalplaatvloer (Betonnen plaatvloer met holle kanalen)
- PS Combinatievloer (geïsoleerde broodjes balkjes vloer)
Begane grondvloer zonder kruipruimte:
- Betonvloer op zand (in het werk gestort, geen kruipruimte)
Voor al deze vloeren is een goede isolatiemethode beschikbaar, vraag bij de isolatiespecialist naar de beste kruipruimte isolatie techniek voor uw situatie.
Buitenmuur
Een bestaande loze spouwmuur (luchtspouw) kan gevuld worden met na isolatie. Dit kan bestaan uit een schuim (Pir isolatie of Pur) of vast materiaal (PS of EPS) in korrelvorm gevuld worden. Beide methode zijn niet geschikt om als hobbyist zelf uit te voeren.
Isolatieplaten
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen in de handel verkrijgbaar, bekijk het gespecificeerde overzicht op de isolatie pagina.
Bodemafsluiting
Problemen met vocht in de kruipruimte zijn op te lossen met een bodemafsluiting. Dit is een isolerende laag die op de bodem van de kruipruimte in het zand aangebracht wordt. Bij water onder de vloer biedt een drijvende bodemafsluiting de oplossing. Vraag de isolatiespecialist een passend advies voor dit vochtprobleem.
Ventileren
Wanneer je gaat isoleren moet je altijd ventileren. Dit is bij het isoleren van de kruipruimte niet anders en voorkomt schimmels. Lees hierover meer op ventilatie kruipruimte.
Voor isolatiewerkzaamheden die je niet zelf uitvoert informeer je vrijblijvend bij isolatiebedrijven. Zie ook het overzicht kruipruimte isoleren.